Crearea unei forme noi de societate comerciala

Posted in CategoryInitiative
 • C
  Ciupagea 1 year ago

  Un Raportul realizat, la inițiativa Amway, de către compania de cercetări GfK, oferă informații și date despre atitudinea oamenilor, cu vârsta +15 ani, cu privire la antreprenoriat și independența financiară. Astfel:

  - 70% dintre respondenții români consideră începerea unei afaceri proprii ca fiind un pas important și de bun augur în carieră.

  - Potențialul antreprenorial în România este de 41%, 4 din 10 persoanele sondate fiind dispuse să își înceapă o afacere.

  - Respondenții cu studii superioare au un potențial mai ridicat pentru antreprenoriat (87%).

  - Pentru respondenții din România, factorul decisiv care îi motivează să ia în considerare începerea unei afaceri proprii îl constituie “perspectiva unor venituri suplimentare” (53%),

  Situatia antreprenoriatului din Romania

  Legislatia din Romania prevede o multitudine de forme juridice in cadrul carora se pot desfasura activitati economice :

  - societati comerciale: S.A., SRL, SNC,etc.

  - persoane fizice: PFA, PFI, 

  - asociatii, cooperative, profesii liberale, etc.

  Preocuparea majora a organelor legislative ale Romaniei a fost de a reduce si simplifica procedurile de inregistrare a noilor antreprenori si de a reduce costurile generate de aceste proceduri. S-a pus un accent, dupa parerea mea gresit, pe faptul ca o reducere a cheltuielilor generate de inregistrare va conduce la o crestere semnificativa a numarului de antreprenori care isi incep propria afacere.

  Motivele pentru care tinerii ezita sa isi inceapa propria afacere, care se regasesc de altfel si in diverse cercetari de piata, pot fi sintetizate astfel:

  „Sunt la inceput de drum, am o idee de afacere, dar nu stiu legislatie, contabilitate, finante sau cine stie ce alte lucruri, iar sa stau acum sa ma pun la curent cu toate acestea, pierd foarte mult timp si nici nu sunt sigur ca inteleg corect toate aceste probleme, eu nefiind nici contabil, nici jurist, asa ca mai bine renunt.”

  Solutia:

  Crearea formei juridice prin care se pot desfasura activitati economice SOCIETATE CU DURATA LIMITATA (SDL)

  Exemple:

  1. Un student la Facultatea de Electronica Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti creaza un sistem de oglinzi retrovizoare pentru autoturisme prin ecrane LED montate in interior, pe parbriz si camere video laterale. 

  2. O tanara pasionata de design vestimentar, vede, acasa la ea si la prietene ei ca parintii – in special mamele – au garderoba plina de lucruri putin folosite si care acum, odata cu trecerea timpului, fie s-au demodat, fie nu mai au marimea potrivita. Decide sa inceapa o activitate prin care sa ia aceste obiecte vestimentare si sa le modifice, aducandu-le in pas cu moda si la marimile actuale.

  3. Un sofer, angajat la o societate comerciala, vede ca in zilele cand se organizeaza spectacole,  oamenii care vin cu autoturismul propriu trebuie sa lase masina la cea mai apropiata parcare, care este la aprox. 1Km si sa vina pe jos pana la sala de spectacol. Vrea sa inceapa o activitate de  private parking, prin care sa preia autoturismele si sa le duca in parcare.

  Toti acestia vor renunta la ideile lor pentru ca sunt constienti ca dupa inregistrarea ca agent economic privat, trebuie sa cunoasca legislatie, contabilitate, fiscalitate, iar toate acestea trebuiesc stiute inainte de inceperea activitatii. De asemenea, sunt constienti ca in cazul unei greseli, vor raspunde, inclusiv penal.

  Modelul propus, respectiv Societate cu Durata Limitata se adreseaza acestor categorii de oameni si, in principal, prevede:

  1. Inregistrarea se face exclusiv online, intr-un termen de maxim 24 de ore;

  2. Durata de functionate a SDL este de 2 ani de la data inregistrarii, cu posibilitatea prelungirii pe inca 2 ani.

  3. Pe perioada de 2 ani, societatea este scutita de plata impozitului pe profit pentru venituri de pana la 60.000 lei. Peste aceasta suma, datoreaza un impozit pe venit in cuantum de 5% din suma ce depaseste 60.000 lei anual.

  4. Societatea va raporta anual numai veniturile realizate si calculul impozitului pe venit datorat.

  5. Dupa trecerea perioadei de 2 ani, respectiv 4 ani, antreprenorul va decide daca inchide societatea sau inregistreaza activitatea intr-o alta forma (SRL, PFA, PFI, SNC, AF,  SA, etc.).

  Obiective

  1. Acces facil la activitatea de antreprenoriat;

  2. Asigurarea unei perioade de 2 ani pentru ca persoanele interesate sa invete si sa se familiarizeze cu aceasta activitate;

  3. Punerea bazelor de dezvoltare a initiativei private in economie;

   

Please login or register to leave a response.